ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΤΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ..



Ο καλός μου φίλος ο Αλκης, με πολλές ευαισθησίες, και εξαιρέτικά φιλόμουσος, μου είχε μιλήσει κάποια στιγμη για την εξαίρετη ταινία Le concert,με πολιτικό περιεχόμενο, που διαδραματίζεται στην κρίσιμη περίοδο της Ρωσίας, λίγο πρίν την περεστρόϊκα , τότε που ψυχοπαλευε το παλαιό με το νέο καθεστώς κι είχαν ενταθεί τα πάθη σ ένα μόρφωμα κρατικό που ψυχοραγούσε, τη σοβιετική ένωση..Κάτι παρόμοιο mutatis mutandis συμβαίνει με το δικό μας μόρφωμα, μόνο σε ηπιότερους τόνους...
Το φιλμ το οποίο περιστρέφεται γύρω από την υποχρεωτική εξορία ενός παιδιού-θαύμα …μπορεί ακόμα να αναδείξει μέχρι ποιο  σημείο η ψυχή ενός λαού πτωχεύει όταν Ηγέτες του παραπαίουν στην παραζάλη του φοβερού αυτού, μεταπτωτικόυ στοιχείου της ανευ τέλους και ορίων φιλοδοξίας..
Υπάρχει ένα κομμάτι απ την σχετική ταινία, ντυμένο με την θαυμάσια μουσική του Τσαϊκόφσκυ. Είναι χάρμα οφθαλμών και ακουστικής..Δέστε το πολλές φορές...Κάθε φορά θα το απολαμβάνετε και περισσότερο...

Το βίντεο αυτό.. είναι απόσπασμα της ταινίας Le Concert,.Το Σενάριο αναφέρεται στη Ρωσία του 1980, όταν ο διευθυντής των Bolchoï, Andrei Filipov και ορισμένοι μουσικοί της ορχήστρας απολύονται για πολιτικούς λόγους..Ο Andrei Filipov αποδέχεται τη θέση του θυρωρού στο θέατρο Bolchoï. όπου με στωϊκότητα συνεχίζει τη ζωή του..
 Μια μέρα δέχεται ένα φαξ από το διάσημο Théâtre du Châtelet  των Παρισίων που προσκαλούσε την ορχήστρα για συναυλία, αγνοώντας ότι οι μουσικοί ήταν απολυμένοι.



Ο Filipov είχε τότε τη  θαυμάσια ιδέα να συγκεντρώσει όλους τους απολυμένους ,παλιούς μουσικούς του και να πάνε στη Γαλλία ως μέλη της Ορχήστρας Bolchoï.

Πριν από την παράσταση, μια ομάδα φίλων, χωρίς να το ξέρει ο Filipov, αλλάζει τoν σολίστα,  με μια νέα άγνωστη βιολονίστα,που στην πραγματικότητα είναι.. η κόρη του Filipov. που μωρό ακόμη, εξ αιτίας των διώξεων από το Ρωσικό καθεστώς, είχε φυγαδευτεί κρυμμένη στη θήκη του βιολοντσέλου μιας γαλλίδας μουσικού με προορισμό το Παρίσι... Στο απόσπασμα που ακολουθεί.. Είναι αξιοπρόσεκτο το παίξιμο των ηθοποιών.
Το μουσικό κομμάτι που θα ακούσετε είναι το κοντσερτο για βιολί του Tchaïkovski
 



Για να μπορέσει να μιμηθεί τη βιολονίστα η ηθοποιός, η οποία επί πλέον είναι και αριστερόχειρ, παρακολούθησε μαθήματα βολιού για 6 μήνες. Υπήρξε και «ντουμπλάρισμα χεριών» για να φανεί πιο πειστικό το παίξιμο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου