ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;


Με αφορμή μια συζήτηση που είχα στις αρχές του μήνα μ έναν καλό μου φίλο,
αγναντεύοντας τον ¨Χαρίλαο Τρικούπη¨, που ξεκίνησε πολιτικός και κατήντησε ..γέφυρα,
και αφορούσε τις στατίνες κι αν θα έπρεπε, λόγω υψηλής LDL, που τον ταλαιπωρούσε τελευταία, να σταματήσει το ιχθυέλαιο ή να αλλάξει τη στατίνη που του συνταγογραφούσε η κοινή μας φίλη και πάντα χαμογελαστή γιατρός του κέντρου υγείας, σκέφθηκα μια ακόμη μεγάλου μεγέθους πλάνη που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο, αποτελώντας ένα απ τα πλέον αμφιλεγόμενα θέματα της τελευταίας δεκαετίας..
Τί  άλλο.. ΤΙΣ ΣΤΑΤΙΝΕΣ..

Ετσι παρά τα δισεκατομύρια δολλάρια, αλλά και ευρώ που ξοδεύονται σε Αμερική και ευρώπη( τουλαχιστον σ αυτές έχουμε στατιστικά) για τις στατίνες, αλλά και την άλλη μεγάλη..παρεξηγημένη πληγή..τα τρόφιμα με χαμηλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, 
οι καρδιακές παθήσεις 
παραμένουν, δυστυχώς, η πρώτη αιτία θανάτων στο δυτικό κόσμο..
Το αστείο στην υπόθεση, που καταντά αν όχι γελοίο, τουλάχιστον ανόητο, είναι η εμμονή της παραδοσιακής ιατρικής στην ξεπερασμένη πλέον θεωρία οτι 
η ηυξημένη χοληστερόλη είναι και η αιτία για τις παθήσεις της καρδιάς..
Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γελαστό πρόσωπο ένος απ τους πιό καλούς παραγωγούς τυροκομικών του χωριού μου, ο οποίος έχει μια μικρή μονάδα που παράγει τυποποιημένα και άριστης ποιότητος τυριά, κυρίως φέτα, να μου λέει οτι όσο κρατά αυτή η..ανοησία των χαμηλών λιπαρών, η μονάδα του κερδίζει διπλά, ¨αποκορυφώνοντας¨ το γάλα και πουλώντας χωριστά την κρέμα και το βούτυρο..

Ολόκληρη η ιατρική δεοντολογία.. σιδηροδέσμια απ τις κολοσσιαίες φαρμακευτικές, μειώνει κάθε χρόνο τις ανώτατες τιμές της χοληστερόλης,
για να πουλά στατίνες
και αδυνατεί να εντοπίσει τις άλλες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη συνεχώς αυξανομένων στοιχείων που υποστηρίζουν οτι τέτοιες διαταραχές είναι αποτέλεσμα μιας 
φλεγμονώδους διαδικασίας 

και οτι η ολική χοληστερόλη μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα μόνον οταν φθάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρασάγγας απέχοντα απ αυτά που τρομοκρατούν σήμερα τους δύστυχους αυτόχθονες συμπολίτες μας..
Αλλωστε τα καρδιαγγειακά γενικώς είναι άλλο ένα παράδειγμα οτι η ιατρική βαδίζει τυφλά το λιθόστρωτο των φαρμακευτικών κολοσσών, χωρίς να έχει την πολυτέλεια της επιλογής..Δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα λεφτά..
Ας δούμε κάποιες άλλες αιτίες καρδιοπαθειών, εκτός απο αυτές που επικεντρώνεται σήμερα, μετα πάθους ο ιατρικός κόσμος, και αφορά ,όπως είπαμε, τις τιμές της χοληστερόλης και των κλασμάτων της..και που είναι κάποιες φλεγμονώδεις διαδικασίες,
όπως η εν πολλοίς παραμελημμένη 
Ομοκυστεϊνη, και η CRP, 
ή επι το ελληνικότερον  C αντιδρώσα πρωτεϊνη,  
που δυναμιτίζουν την αθηρωματικλή πλάκα..

Η ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗ



Πρόκειται για ένα αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό ως ενδιάμεσο προϊόν του μεταβολισμού ενός άλλου αμινοξέος, της μεθειονίνης, η οποία περιέχεται στις πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. στο κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια) και προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής μας. Η μέτρηση της ομοκυστεΐνης γίνεται με εξέταση αίματος, έπειτα από νηστεία 6 ωρών .
Τιμές μικρότερες των 15 μmol/L θεωρούνται φυσιολογικές.

Κάτω των 10 μικρογραμμαρίων, ιδανικές.





Η ήπια ..υπερ-ομοκυστεϊναιμία (τιμές 16-30 μmol/L) έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακού και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και φλεβικής θρόμβωσης










 H μειωμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος, μέσω της διατροφής, καθώς και
·        των βιταμινών Β6 και Β12


·         Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, καθώς και το κάπνισμα. 





 παθήσεις, όπως
·        ο διαβήτης,
·        η νεφρική και η θυρεοειδική δυσλειτουργία και

·        οι νεοπλασίες.


 Ορισμένα υπολιπιδαιμικά φάρμακα
·         (φιμπράτες,
·        νικοτινικό οξύ, κολεστιπόλη),
κάποια αντιδιαβητικά (μετφορμίνη, ροσιγλιταζόνη),
καθώς και τα θειαζιδικά διουρητικά.

προκαλουν την αύξησή της 















Το μυστικό για τη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε χαμηλά επίπεδα είναι εξοργιστικά απλό και είναι εγκλημα για την υγεία του καθενός μας να μην εντάξει στο καθημερινό διαιτολόγιο του την κατανάλωση 2-3 φρούτων, πορτοκάλι, φράουλες, αβοκάντο, λεμόνι, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, ανανά, μανταρίνι, μπανάνα, βερίκοκο.




καθώς και 2 πιάτων λαχανικών -πηγής  φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6-,όπως:
Σπανάκι, αντίδια, μαρούλι, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, μπάμιες, μαϊντανός, κρεμμύδια (φρέσκα και ξηρά), λάχανο, αγκινάρες, καυτερή πράσινη πιπεριά, παντζάρια, σέλερι, σέλινο,
ΑΝΤΙΔΡΩΣΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ C (CRP)
Ατομα με αυξημένα επίπεδα CRP αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που έχουν χαμηλά επίπεδα.
Η Αντιδρώσα Πρωτεΐνη C (C-Reactive Protein ή CRP) είναι μια από τις κυριότερες πρωτεΐνες οξείας φάσης που συνθέτει ο οργανισμός μας
όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια φλεγμονώδη κατάσταση.
Πρόκειται δηλαδή για μια σημαντική συνιστώσα του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού μας.

Η CRP συντίθεται στο ήπαρ κατά την εξέλιξη οξέων επεισοδίων, όπως
·        λοιμώξεις,
·        κακοήθειες,
·        αρθρίτιδα και άλλες
·        φλεγμονώδεις καταστάσεις και τα επίπεδά της αντανακλούν τον βαθμό της ιστικής βλάβης ή το μέγεθος της φλεγμονώδους κατάστασης.
Η CRP απελευθερώνεται συνήθως μέσα σε 6 ώρες από το ερέθισμα, το οποίο αν σταματήσει να επιδρά τότε οι τιμές της επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός περίπου 4 ημερών.
Λόγω της ευαισθησίας της, η CRP έχει καθιερωθεί σαν ένας δείκτης ύπαρξης φλεγμονώδους κατάστασης στους ιστούς του σώματος.
Πρόσφατες όμως επιστημονικές έρευνες έχουν επισημάνει τη σημασία που διαδραματίζει η CRP και στα καρδιαγγειακά νοσήματα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της στις διεργασίες αθηροσκλήρωσης και αθηρο-θρομβο-γένεσης, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καταστροφικών καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Κλινικές και εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν ότι η αθηροσκλήρωση δεν είναι απλά μια ασθένεια εναπόθεσης λιπιδίων στους ιστούς.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συστηματική φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της στεφανιαίας νόσου και ιδίως στα οξέα της σύνδρομα.
Η αθηροσκλήρωση που προκαλείται από τη συσσώρευση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία,
είναι ένα είδος φλεγμονής.


Και...Η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στη γένεση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Κι όμως πλέον γνωρίζουμε οτι:
τα Ω-3  λιπαρά οξέα,



μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού,
Για παράδειγμα, αν η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πολύ αδύναμη, δεν θα μπορείς να καταπολεμήσεις μια μόλυνση.Τα Ω-3 Λειτουργούν Ως Εσωτερική Παγοκύστη, Γιατί Ενθαρρύνουν Την Παραγωγή Διάφορων Ουσιών Που Μειώνουν Τη Φλεγμονή.Τα Ω-3 χρησιμοποιούν τις ίδιες βιοχημικές οδούς με τους αναστολείς COX-2, όπως ήταν το Vioxx,που απεσύρθη, λόγω παρενεργειών, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια , σε σχέση με το φοβερό vioxx. Αυτό σημαίνει ότι τα ω-3 θεραπεύουν την αιτία αντί για το σύμπτωμα.Ερευνες που γίνονται τώρα δείχνουν ότι αυτή η ιδιότητα που έχουν να καταπολεμούν τις φλεγμονές είναι ένας από τους τρόπους, με τους οποίους τα ω-3 μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως είναι:Καρδιακή προσβολή κι εγκεφαλικό.Οι καρδιολόγοι πλέον πιστεύουν, παγκοσμίως, ότι :
Η Χρόνια Φλεγμονή Προκαλεί Την Εμφάνιση Της Αρτηριακής Πλάκας.



Η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και η απόφραξη των αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια με κίνδυνο ξαφνικού θανάτου.
Τα επίπεδα της CRP αντανακλούν τον βαθμό ευπάθειας και αστάθειας των αθηρωματικών πλακών των αγγείων.
Αυξημένα επίπεδα CRP πιθανόν να υποδηλώνουν προμήνυμα ρήξης της αθηρωματικής πλάκας με συνέπεια αποφρακτική αρτηριακή νόσο.
Ερευνες απέδειξαν επίσης ότι ακόμη και ασθενείς με μικρής έκτασης εμφράξεις, παρουσιάζουν εμβολές που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή, λόγω της συσσώρευσης «πλάκας» από φλεγμονώδη κύτταρα στα αγγεία, προκαλώντας αθηροσκλήρωση και που έχει σαν συνέπεια την αύξηση των επιπέδων της CRP.
Φαίνεται λοιπόν ότι η CRP αποτελεί ένα ισχυρό και ειδικό παράγοντα που προσδιορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου ακόμη και σε υποτιθέμενα φυσιολογικά άτομα.
Σχεδόν 50% των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, συμβαίνουν σε άτομα που είναι φαινομενικά υγιή και έχουν κανονικά ή ακόμη και χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης.
Άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP αντιμετωπίζουν, όπως είπαμε, τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που έχουν χαμηλά επίπεδα.
Τα επίπεδα της CRP έχουν αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι έχουν προγνωστική αξία για μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ξαφνικού καρδιακού θανάτου και αρτηριακών προβλημάτων.
Επίσης, τα επίπεδα της, έχουν προγνωστική αξία σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια στεφανιαίας νόσου και για αυτούς στην οξεία φάση εμφράγματος του μυοκαρδίου.
·         Οταν έχουμε..Επίπεδα χαμηλότερα από 1 mg/dl ο κίνδυνος για μελλοντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι χαμηλός.
·         από 1-3 mg/dl ο κίνδυνος είναι μέτριος.
·         από 3 mg/dl ο κίνδυνος είναι υψηλός.
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί θεωρούν ότι η μέτρηση της «υψηλής ευαισθησίας» CRP (hs-CRP) μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον ως ένας πρώιμος διαγνωστικός δείκτης κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, παράλληλα με τον έλεγχο ομοκυστεΐνης.
Η πιο σημαντική όμως χρήση της CRP είναι η ανίχνευση του υψηλού κινδύνου σε άτομα που δεν έχουν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Αφορμή για την πιό πάνω πολυλογία ηταν ένα δροσερό απόγευμα, σε μια όμορφη τοποθεσία με θέα τη γέφυρα, που φέρει το όνομα του  .. Τρικούπη.. ο οποίος το  1893, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης, αναγκάστηκε να πει στη Βουλή σαν πρωθυπουργός τη φράση "κύριοι, δυστυχώς, επτωχεύσαμεν",που έμεινε ιστορική..αν και δυστυχώς πολύ, πάρα πολύ..επικαιρη..
Αν εμείς οι νεώτεροι έλληνες είχαμε περισσότερο μυαλό, και τηρούσαμε τις προγονικές μας καταβολές στο φάγητο και την διασκέδαση, τότε θα είχαμε λιγότερη ανάγκη απο πανάκριβα φάρμακα και άδικη πολύχρονη νοσηλεία..και δεν θα φτάναμε και πάλι ένα βήμα πριν την χρεοκοπία..
Στο χωριό μου, που αριθμεί 8οο μόνιμους κατοίκους..ΟΓΑ ,οι 650 παίρνουν στατίνη σε μεγάλες δόσεις,όπως και διγουανίδια..Οι περισσότεροι καταλήγουν από ζαχαρώδη διαβήτη, και οι αλλοδαπές ¨συνοδοί¨ανοϊκων, είναι χαρακτηριστικό θέαμα. Κατά τα άλλα, η μοναδική ταβέρνα, κάθε βράδυ θυσιάζει αρνιά, και αρωματίζει τον πεντακάθαρο ορεινό αέρα με τη τσίκνα του κοκορετσιού..
Δεν λέω για το τσίπουρο που το παράγουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή...και το καταναλώνουν γενναία.
Παράδοξο: Στα 25 χρόνια που ζώ εκεί, σταστικά ελάχιστοι κατέληξαν απο καρδιαγγειακά..παρόλο το κορεσμένο λίπος που κυκλοφορούσε στα αγγεία τους..Προσωπικά γνωρίζω πολλούς που κατέληξαν απο..διαβήτη, ακρωτηριασμένοι και δυστυχώς χωρίς την ευλογία της όρασης στις τελευταίες μέρες τους..Μήπως λοιπόν πρέπει να ψάξουμε κάπου αλλού για τον ύπουλο εχθρό της...μακαριότητός μας;
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου