ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ..



http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif
ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Άμεση σχέση με τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, τη νοσηρότητα και την πρόωρη γήρανση έχει η παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παγκοσμίως αιτία ανησυχίας τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.
Η παχυσαρκία, η οποία εγκαθίσταται από την παιδική ηλικία, είναι ένας από τους λόγους που συνηγορούν στην προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δραστηριότητα από τη νεαρή ηλικία.
Το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες που ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους.
«Η παχυσαρκία αυξάνεται συνεχώς στην Ευρώπη, παρατηρούνται όμως μεγάλες γεωγραφικές και κοινωνικές διαφορές. 
Οι Βόρειες και Ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν λιγότερο παχύσαρκα παιδιά από ότι οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης και η παχυσαρκία παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής και υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας για την Υγεία στην Παιδική Ηλικία, University of Southern Denmark, Κάρστεν Φρόμπεργκ .

Ο κ.Φρόμπεργκ επισημαίνει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής, που είναι ευρέως διαδεδομένος μεταξύ των ενηλίκων, σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και με την εμφάνιση ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ορισμένες μορφές καρκίνου των ενηλίκων.

«Εκτός από την παχυσαρκία, τα προβλήματα αυτά δεν εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία. Προβλέπεται όμως ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αλλάξει κάποιος τρόπο ζωής σε μεγαλύτερη ηλικία. Επομένως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε νεαρή ηλικία. Θα πρέπει να υπάρχει πρωτογενής πρόληψη όσο το δυνατόν νωρίτερα αντί της πρόληψης που γίνεται όταν οι παθολογικές αλλαγές που έχουν επέλθει είναι μη αναστρέψιμες. Οι τελευταίες ειδικά μπορεί να σχετίζονται με μεταβολικές νόσους, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2» τονίζει ο κ.Φρόμπεργκ.
«Η παχυσαρκία αποτελεί παγκοσμίως αιτία ανησυχίας τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά αφού έχει άμεση σχέση με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, νοσηρότητα και πρόωρη γήρανση. 
Εκτός κάποιων πολύ σπάνιων μεμονωμένων γονιδίων, 
η κληρονομικότητα της παχυσαρκίας είναι σύνθετη και όχι απόλυτα κατανοητή» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της στην ίδια ημερίδα η λέκτορας του τμήματος Επιστημών Υγείας της Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Robert Gordon του Aberdeen της Σκοτίας, Τζίνα Τσίχλα .
Πρόσφατα, το ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς και οι πολιτικοί σχεδιαστές στρέφονται στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία.
 «Δημιουργούνται παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την αλλαγή των κοινωνικών αυτών παραγόντων με στόχο την μείωση της παχυσαρκίας. Αυτές περιλαμβάνουν φόρους ή επιδοτήσεις προς την ενίσχυση της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, επιπλέον παροχές αθλητικών εγκαταστάσεων, προσπάθειες για βελτίωση της ασφάλειας και της πρόσβασης σε χώρους βάδισης, ποδηλατοδρόμους και χώρους αθλοπαιδιών, προσβλέποντας στην αλλαγή της κοινωνικής αντίληψης γύρω από το σωματικό βάρος, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα» επισημαίνει μεταξύ άλλων η κ. Τσίχλα.