Για το μαγνήσιο είχαμε μιλήσει πριν λίγο καιρό, με αφορμή την καλή μου Κατίνα, στην ¨αδελφή¨ ιστοσελίδα.. ( http://kosmaser.wordpress.com/?s=%CE%97+% ).. Προφανώς δεν υπήρξαν αρκετά κατατοπιστικά, έτσι συμπληρώνω μερικά ακόμη πράγματα  για το τόσο πολύτιμο αυτό στοιχείο..Με πρώτο το γεγονός οτι η ανίχνευσή του στο αίμα, κι ισως η φυσιολογική του τιμή, δεν πρέπει να μας εφησυχάσει...Ιδίως οι της τρίτης ηλικίας ( με φυσιολογική λειτουργία νεφρών..) ίσως θα πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα μαγνησίου καθημερινά...
Είπαμε ..Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για εκατοντάδες ενζυμικές αντιδράσεις, που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του κυττάρου, και γενικά όλων των ιστών του σώματός μας, του οποίου  εξασφαλίζει την καλή λειτουργία .
Το μαγνήσιο υπάρχει σχεδόν παντού...
Στα Γαλακτοκομικά,
Στους Ξηρούς Καρπούς,
Τα Όσπρια,
Τα Θαλασσινά,
Το Κρέας Και
Τα Λαχανικά Ιδίως Τα Πράσινα Με Φύλλα.. (εκτός από το σπανάκι).





Αποθηκευεται στα.. κόκκαλά, αλλά και στους ιστούς μας, και φυσικά...Είναι βασικό συστατικό των κυττάρων.
        Η σωστή  αναλογία  ιόντων μαγνησίου, στον ορό του αίματος, εξασφαλίζει καλή λειτουργία των αγγείων και σωστή αρτηριακή πίεση, με σημαντικό  αποτέλεσμα την ... πρόληψη εγκεφαλικών.        
Έλλειψη Μαγνησίου, Σχετίζεται Με Στεφανιαία Νόσο Και Εμφράγματα. και ακόμη.. προκαλεί αρρυθμίες.
..Ρυθμίζει  Το ζάχαρο Και Την Σωστή Έκκριση Ινσουλίνης, και προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου ΙΙ.
      Ρυθμίζει την σωστή μυϊκή λειτουργια , περιορίζει τις κράμπες και τους σπασμούς.
      Ρυθμίζει την λειτουργία των νεύρων, και προλαμβάνει  την κατάθλιψη(δίνεται και σαν φάρμακο για την κατάθλιψη),
Καλμάρει..τους πονοκεφάλους (ιδίως κατά την διάρκεια της περιόδου στις γυναίκες) και τις ημικρανίες, ρυθμίζοντας τον.. τόνο των αγγείων.
      Ρυθμίζει επίσης Την Σωστή Λειτουργία Των Ορμονών, Όπως Των Οιστρογόνων, Τεστοστερόνης, Θυροξίνης Και Ινσουλίνης.
      Επειδή η έλλειψη μαγνησίου, μειώνει την μυϊκή δύναμη, οι αθλητές μετά από προπόνηση, ιδίως όταν χάνουν βάρος, πρέπει να τρώνε προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικά και γαλακτοκομικά περισσότερο και ίσως να πρέπει να λάβουν συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε μαγνήσιο.
       Η έλλειψη μαγνησίου μειώνει την ανοσία του οργανισμού, με αποτέλεσμα την πτώση της άμυνας, αύξηση των  αλλεργιών,  αλλεργικό άσθμα και οι αλλεργικές δερματίτιδες.
      Έχει αντιοξειδωτική δράση.





Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, είναι παρα-προϊόντα του μεταβολισμού που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο και έχουν γίνει πολύ δραστικά, ως εκ τούτου δεσμεύουν άλλα χρήσιμα μόρια, όπως είναι τα λευκώματα, και τα λιπίδια.Αν αυτά τώρα, αυξηθούν υπερβολικά έχουμε... οξειδωτικό στρες.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή  ιστών και βέβαια γενικότερη βλάβη της υγείας μας. 
Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και τις μετατρέπουν σε αδρανείς ακίνδυνες ουσίες.
    Η έλλειψη μαγνησίου ..δημιουργεί αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου και χρόνια φλεγμονή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμεΑπώλεια Μυϊκής Μάζας, Διαβήτη, Αθηροσκλήρωση Και Καρδιολογικές Παθήσεις.
      Η έλλειψη μαγνησίου επίσης, δημιουργεί ελάττωση παραγωγής ενέργειας στα μιτοχόνδρια, οπότε Μαζί Με Την Χρόνια Φλεγμονή Και Το Οξειδωτικό Στρες, επιταχύνει τις διαδικασίες του γήρατος.




       Έλλειψη μαγνησίου παρατηρείται σε διαιτητικές διαταραχές, με μειωμένη απορρόφηση από το έντερο, σε διαρροϊκά σύνδρομα, μείωση της αποθήκης μαγνησίου στα οστά και σε αυξημένη απώλεια από τα ούρα, ιδίως από την λήψη φαρμάκων, κυρίως διουρητικών. Επίσης η διατροφή με αυξημένο λίπος και υδατάνθρακες, το πνευματικό και σωματικό στρες, μπορεί να αυξήσουν τις ανάγκες για μαγνήσιο.
Ο νεφρός είναι εκείνος που ρυθμίζει κυρίως, τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα και μπορεί σε περίπτωση αυξήσεως των επιπέδων, να τα αποβάλει ακόμη και κατά 100%.
Παρόλα ταύτα η υπερβολική δόση μαγνησίου, μπορεί να προκαλέσει εκτός απο διάρροια και διαταραχή στην ανάπτυξη των οστών.
Στην εγκυμοσύνη εκτός της καλής αρτηριακής πίεσης, προλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό την εκλαμψία. Επίσης λιγοστεύει τις κρίσεις επιληψίας και την προδιάθεση του διαβήτη της κυήσεως. Αναστέλλει τις αυτόματες συσπάσεις της μήτρας, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τον πρόωρο τοκετό. Δίδεται επίσης και για τις κράμπες της εγκυμοσύνης. Δίδεται ακόμα  σε άσθμα και σε αλλεργική δερματίτιδα.
 Η πρόσληψη επομένως του μαγνησίου, με τις τροφές ή με συμπλήρωμα, είναι απαραίτητη, οικονομική και ακίνδυνη  θεραπεία.