ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Σάββατο 14 Μαΐου 2011



Σχέση μοναδική. Συντροφικότητα που προκαλεί συγκίνηση. Ένα άλογο ον, ο γέρο- σκύλος Άργος, παρ’ όλα τα χρόνια απουσίας του αφέντη του, μπόρεσε να τον αναγνωρίσει αφήνοντας σε εμάς, όπως και στον Οδυσσέα το δάκρυ να κυλήσει και να αγγίξει την καρδιά μας.
Αβίαστα ερωτήματα έρχονται στο νου μας: Τι δέσιμο είχαν ο αφέντης με το σκύλο του, κάνοντας τον πολυταξιδεμένο και σκληρό από τις κακουχίες Οδυσσέα να δακρύσει;
Τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει ένα άλογο ον να δεθεί συγκινησιακά με ένα λογικό;
Οι αρχαίοι Έλληνες αντιλήφθηκαν από πολύ νωρίς τη διαφορετική σχέση που έχει ο σκύλος με τον άνθρωπο. Σχέση φιλική, σχέση συνεργασίας. Σχέση πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνης, όπως επίσης και φιλοσοφικής συντροφιάς. Πριν από τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη, που άλλαξε τα δεδομένα της σκέψης πάνω σε βαθειά και αιώνια προβλήματα τη ανθρωπότητας, υπήρχαν οι λεγόμενοι κυνικοί φιλόσοφοι. Αυτοί, γύριζαν στους δρόμους των πόλεων και μιμούνταν τη ζωή των σκύλων. Ζούσαν σε πιθάρια ή σε βράχους προκειμένου να ταπεινωθούν και να φιλοσοφήσουν. Άλλως τε, μη ξεχνάμε την εικόνα που μας έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό με τον μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο Διογένη να περιφέρεται μέρα μεσημέρι στους δρόμους της Αθήνας κρατώντας φανάρι και έχοντας συντροφιά έναν σκύλο, αναζητώντας άνθρωπο, όπως έλεγε, υπονοώντας την ποιοτική έννοια της λέξης.
Κάτι παρόμοιο βλέπουμε στο βίντεο, όπου ένα δελφίνι πιάνει φιλία μ ενα σκύλο, αφού τον γλυτώσει απ τα δόντια του θηριου (καρχαρία), κι αυτή η φιλία κρατάει χρόνια..Τί κι αν είναι δραματοποιημένο..Τί κι αν είναι συρραφή εικόνων..
Ο συγκινησιακός φόρτος, εκφορτίζει την καρδιά κι αφήνει ένα δάκρυ να κυλήσει και να μαλακώσει τη ψυχή, την τόσο μαυρισμένη απ τα τα γεγονότα των ημερών..
Μακάρι να μαθαίναμε λίγο την αγάπη απ  τους φίλους μας τα ζώα, μια και δεν μπορούμε να τη νοιώσουμε απ τους συνανθρώπους μας..

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ..



Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας εδώ και λίγο καιρό..Σχεδόν σε κάθε σπίτι έχουμε ατυχείς προσβληθέντας..
Η Γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιούς.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γαστρεντερίτιδα αποτελεί.. τη δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Μάλιστα, ένα είδος ιού που ευθύνεται για τη γαστρεντερίτιδα, ο νορ-οϊός, «κολλάει» πολύ εύκολα, ακόμα απ τα πόμολα, χερούλια του τράμ, και από τα πληκτρολόγια των κομπιούτερ!

Η μόνη δυνατή πρόληψη είναι να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας,και να τα απολυμαίνετε με ένα αλκοολικό διάλυμμα , απ αυτά που κατά κόρον κλυκλοφόρησαν απ τον φόβο...της επιδημίας ( ;) της γρίπης Η1Ν1, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει έξαρση( Μάρτιος-Απρίλιος).

Πώς μπορεί να «κολλήσετε»
Αν
δεν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής
(π.χ. δεν πλένετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε..         την τουαλέτα).
Τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα ή πίνοντας μολυσμένο νερό. Αν χρησιμοποιείτε μαγειρικά σκεύη που δεν είναι καθαρά.
αγγίζοντας επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, όπως τουαλέτες, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.
• Από εστιατόρια όπου
δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
• Αν έρθετε
σε άμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή είναι σε περίοδο ανάρρωσης (3-4 ημέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα). Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε τα δικά τους ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια και κουβέρτες και επιπλέον την ίδια τουαλέτα. 

Πώς θα καταλάβετε ότι υπάρχει πρόβλημα
Πρόκειται για μια ίωση που «δίνει»
ξαφνικά συμπτώματα, χωρίς προειδοποίηση, και τα οποία είναι κοινά σε όλους.
1. Επαναλαμβανόμενοι
εμετοί. Συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες 6-10 ώρες και μετά υποχωρούν σταδιακά.
2. 
Συνεχείς κενώσεις (διάρροια). Ενδέχεται να ξεκινήσουν παράλληλα με τους εμετούς ή αφού τελειώσουν, αλλά διαρκούν περισσότερο από αυτούς.
3. 
Πυρετός. Μπορεί να είναι υψηλός ή μόνο δέκατα.
4. 
Αδυναμία, εξάντληση, ανορεξία


Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
• Oμάδες πληθυσμού που
δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό, δηλαδή βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις έχουν πιο έντονα συμπτώματα.
• Όσοι πάσχουν από
σακχαρώδη διαβήτη, έχουν καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα και ακολουθούν ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Η απώλεια ηλεκτρολυτών, λόγω του εμετού και της διάρροιας, μπορεί να τους δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι στους υπόλοιπους. Γι’ αυτό, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, δηλαδή κρατούν πάνω από 3 ημέρες και είναι έντονα, θα πρέπει να πάτε οπωσδήποτε στο γιατρό σας. Ειδικότερα:
• Αν δεν σταματούν οι εμετοί.
• Αν έχετε πολύ υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί.
• Αν παρατηρήσετε στις κενώσεις σας αίμα.
• Αν έχετε χάσει πολλά υγρά και νιώθετε εξάντληση, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι έχετε πάθει αφυδάτωση.


Οταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή διαρκούν περισσότερο από 3-4 ημέρες θα
πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται κάτι πιο σοβαρό, όπως η γαστρεντερίτιδα να οφείλεται:
·        σε κάποιο μικρόβιο (σαλμονέλα) ή
·        να πρόκειται για τυφοειδή πυρετό κλπ.
Στην περίπτωση αυτή, γίνονται εξέταση αίματος και καλλιέργεια κοπράνων.

Στην πλειονότητά τους, οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι
αυτοϊάσιμες. Δηλαδή, κάνουν τον κύκλο τους και τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους.
Δεν χρειάζεται πανικός.
• Μείνετε στο σπίτι και αναπαυθείτε.
• ΜΗΝ...Χρησιμοποιήσετε αντιδιαρροϊκά ή αντιεμετικά φάρμακα, παρά
μόνο στην περίπτωση που το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σας.
Αποφύγετε τα ισχυρά αντιδιαρροϊκά φάρμακα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα...
 και παράλυση του εντέρου.
• Αν έχετε πυρετό, πάρτε ένα απλό αντιπυρετικό (παρακεταμόλη).
Μην πάρετε ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν στο ήδη ερεθισμένο στομάχι ή έντερό σας περισσότερα προβλήματα (π.χ. αιμορραγία).
• Αναπληρώστε τα υγρά που χάσατε με τη διάρροια και τον εμετό, πίνοντας νερό και ηλεκτρολυτικά διαλύματα.
Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε την αφυδάτωση, που αποτελεί το βασικότερο κίνδυνο για όσους «κολλήσουν» γαστρεντερίτιδα.

Πώς θα...
ξανακερδίσετε τους «χαμένους» ηλεκτρολύτες
Όταν
υποχωρήσουν οι εμετοί, θα πρέπει να αρχίσετε να πίνετε σιγά-σιγά και σε μικρές ποσότητες:
1. Κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο κλπ., το οποίο θα βρείτε σε φαρμακείο.(
Almora). Θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αναπληρώσει τους βασικούς αυτούς ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για την καλή του λειτουργία.
2.  δεν μπορείτε να βρείτε ένα ηλεκτρολυτικό διάλυμα, εναλλακτικά κάντε το εξής:
Βάλτε λίγη... σόδα και αλάτι (στη «μύτη» ενός κουταλιού του γλυκού) και μισό κουτάλι του γλυκού ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό.
Η σόδα περιέχει δισανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό.
3. 
Όταν νιώσετε καλύτερα και μπορείτε να φάτε, καταναλώστε μικρές ποσότητες μπανάνας και μήλου, που είναι πλούσιες πηγές καλίου.
Θα αναπληρώσετε άλλον ένα «χαμένο» ηλεκτρολύτη. Επίσης, καλό είναι να πίνετε νερό, τσάι και να τρώτε σούπα ρυζιού ή φιδέ με λίγο περισσότερο αλάτι από ό,τι συνήθως.

Όταν περάσουν τουλάχιστον 2 ημέρες και η κατάσταση δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει,
 τότε συνήθως ενδείκνυται η χρήση αντιβίωσης.
Όμως, ακόμη και τότε θα πρέπει να προηγηθούν εξετάσεις, ώστε ο γιατρός να διαγνώσει την ακριβή αιτία του προβλήματος και να δώσει τη σωστή αντιβίωση, επειδή, αν χορηγηθεί ένα ακατάλληλο αντιβιοτικό, ενδέχεται να επιβαρυνθεί η κατάστασή σας.
Ένα μικρό ποσοστό (περίπου 4-5%) των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας οφείλονται σε κάποιο μικρόβιο και κυρίως στη σαλμονέλα, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τρόφιμα που δεν έχουν συντηρηθεί ή μαγειρευτεί επαρκώς
(αυγά, κοτόπουλα, θαλασσινά)
ή από νερό που προέρχεται από πηγάδια, στέρνες κλπ.
Η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται συχνότερα τους θερινούς μήνες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων, και της κακής συντήρησης των τροφίμων.
Έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή, διαρκεί περίπου το ίδιο διάστημα,και τις περισσότερες φορές είναι αυτο-ϊάσιμη.  Αν εκδηλωθεί με έντονα συμπτώματα, π.χ. με πολλές βλεννώδεις, αιματηρές κενώσεις και υψηλό πυρετό, χορηγείται αντιβίωση και ίσως χρειαστεί νοσηλεία.

Εκτός από το τσάι, που έχει αποδεδειγμένη αντιδιαρροϊκή δράση, πολύς κόσμος, όταν έχει διάρροια, πίνει αναψυκτικά τύπου cola. Πράγματι βοηθάνε, γιατί περιέχουν τανίνες, που περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια τον αριθμό των κενώσεων.


Όμως, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο έντερο απ΄ότι καλό,
 και θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.
Ομοια και για τα αναψυκτικά τύπου cola που είναι light ή δεν έχουν ζάχαρη, γιατί περιέχουν ασπαρτάμη, ουσία που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σας.
Συμπερασματικά, και η γαστρεντερίτιδα είνα μια αρρώστεια που αντιμετωπίζει το άνοσο σας σύστημα μόνο του, έστω με λίγη βοήθεια..Αφήστε το να σας θεραπεύσει και μην ανησυχείτε. Το άγχος σας κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά.