ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Περίεργος μύθος το προστατικό αντιγόνο..


Η.. Δήθεν Πρόληψη Του Καρκίνου Του Προστάτη, Μέσω Της Εξέτασης PSA.
Στις 10 Μαρτίου 2010, στους New York Times,
o Richard J. Ablin,
o «εφευρέτης» της εξέτασης PSA, δημοσίευσε ένα συνταρακτικό κείμενο, αποσπάσμα του οποίου παρατίθεται:Λέει λοιπόν
o Richard J. Ablin,


«Κάθε χρόνο περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί
Υποβάλλονται Σε Έλεγχο Της Τιμής Του Προστατικού Τους Αντιγόνου (PSA), ενός ενζύμου που παράγεται από τον προστάτη αδένα.
Η μέτρηση αυτή, η οποία από το 1994 φέρει την έγκριση του FDA, είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος διάγνωσης καρκίνου του προστάτη.
Η δημοτικότητα της συγκεκριμένης εξέτασης έχει οδηγήσει σε μία Δαπανηρότατη Και Άνευ Προηγουμένου Υγειονομική Πανωλεθρία,
κάτι που δυστυχώς γνωρίζω από πρώτο χέρι επειδή ...
Ήμουν Εγώ Ο Άνθρωπος Που Το 1970 Ανακάλυψε Το Τεστ PSA  
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τα ειδησιογραφικά πρακτορεία, να μεταδίδουν τα τελευταία νέα για τον καρκίνο του προστάτη,
σκεφθείτε το εξής:
η πιθανότητα ένας άντρας να διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη είναι 16%,
όμως η πιθανότητα να πεθάνει από τέτοιον καρκίνο είναι μόνο 3%. Αυτό συμβαίνει, όχι τόσο επειδή ο καρκίνος του προστάτη θεραπεύεται, αλλά επειδή η πλειοψηφία αυτών των καρκίνων
μεγαλώνει τόσο αργά που
ένας άντρας είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνει απο ο,τιδήποτε άλλο παρά από καρκίνο του προστάτη.


Η Προβλεπτική Αξία Του PSA Θυμίζει Κορώνα Γράμματα.
Έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω ότι η εξέταση PSA
δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη.
Ακόμα χειρότερα, δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιος καρκίνος είναι απειλητικός για τη ζωή και ποιος όχι.
Το Μόνο Που Κάνει Είναι Να Προσδιορίζει Τα Επίπεδα Του Αντιγόνου Στο Αίμα.
Λοιμώξεις, διάφορα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα π.χ.

η ιμπου-προφένη, καλοήθη πρηξίματα του προστάτη, είναι όλα ικανά να ανεβάσουν τις τιμές του PSA,
χωρίς κανένα από αυτά να προκαλεί καρκίνο.
Αντιθέτως, άντρες με χαμηλό PSA μπορεί να κρύβουν στον προστάτη τους επικίνδυνες κακοήθειες, ενώ άλλοι με υψηλές τιμές μπορεί να είναι υγιέστατοι.
 Εδώ και λίγο καιρό η ιατρική κοινότητα έχει αρχίσει να γυρνά την πλάτη της στον προληπτικό έλεγχο του PSA.
Πέρυσι δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine τα αποτελέσματα δύο πολύ μεγάλων κλινικών δοκιμών που έγιναν για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα:
 αν το τεστ PSA μειώνει την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του προστάτη.
Η αμερικανική δοκιμή έδειξε ότι η εξέταση δεν είχε κανένα αντίκτυπο στη μείωση των θανάτων σε άντρες άνω των 55 ετών, ενώ η ευρωπαϊκή μελέτη στοιχειοθέτησε μία μικρή μείωση του αριθμού των θανάτων, βρήκε όμως ότι :
πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία σαράντα οκτώ άτομα για να... σωθεί η ζωή του ενός.
Τα υπόλοιπα σαράντα επτά, ως αποτέλεσμα της εγχείρησης ή της ακτινοβολίας, μάλλον έχουν διαγράψει τον εαυτό τους από τη λίστα του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού ή τρέμουν στην ιδέα της απουσίας τουαλέτας σε απόσταση λίγων μέτρων.
Πολλοί από τους αρχικούς υποστηρικτές της εξέτασης, μεταξύ των οποίων και ο Thomas Stamey, εξέχον ουρολόγος από το Πανεπιστήμιο Stanford, εκφράζονται πλέον ανοιχτά
εναντίον του συστηματικού προληπτικού ελέγχου PSA, ενώ τον προηγούμενο μήνα η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνέστησε περισσότερη σύνεση στη χρήση.
Γιατί λοιπόν χρησιμοποιείται ακόμα;
Για δύο πολύ απλούς λόγους:
 αφενός οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να διαλαλούν την πραμάτεια τους και αφετέρου διάφοροι σύλλογοι αναξιοπαθούντων οργανώνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης υπέρ της πρώιμης διάγνωσης, παροτρύνοντας τους άντρες να υποβάλλονται συστηματικά σε προληπτικό έλεγχο.
Ακόμα και τώρα η Αμερικανική Εταιρεία Ουρολόγων δεν ντρέπεται να συνιστά τακτικό προληπτικό έλεγχο, τη στιγμή που το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο αποφεύγει να πάρει θέση, δηλώνοντας ότι οι αποδείξεις είναι ακόμα ανεπαρκείς.
Όταν
ανακάλυψα το τη μέθοδο ελέγχου PSA ποτέ δε μπορούσα να φανταστώ ότι, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, θα οδηγούσε σε μία κερδοσκοπική φρενίτιδα με καταστροφικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Η ιατρική κοινότητα πρέπει να δει την αλήθεια κατάματα και να σταματήσει να παραπέμπει τους άντρες για εξέταση PSA άνευ λόγου.
Έτσι, όχι μόνο θα εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι θα γλυτώσουν από περιττές και βασανιστικές «θεραπείες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου