ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ο ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ..ΠΟΝΑ..


Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, εμφάνισαν αρχικά, μια κατάσταση, που ο γιατρός τους την ονόμασε…προδιαβήτη..Τους χτύπησε το καμπανάκι ο ενδοκρινολόγος αρκετές φορές, αλλά έλα που δεν μπορούσαν να κόψουν τα…γεμιστά, τις πίτες, τα γιαουρτουλού, και τα.. πτι φουρ με τον καφέ τους…και την ¨έκατσαν τη βάρκα¨, και νά τους τώρα να περιφέρουν τον ¨διαβήτη¨ τους, και να ρωτούν στον προθάλαμο του γιατρού τους: 
           
Εσείς πόση γλυκοζυλιωμένη έχετε;
Απ την άλλη πάλι..Το αντίθετο δεν ισχύει.
Δηλαδή, 
Όσοι Έχουν Προδιαβήτη ΔΕΝ Αναπτύσσουν Σίγουρα Διαβήτη.Ο προδιαβήτης είναι η κατάσταση στη οποία κάποιος έχει ηυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του, πάνω μεν από το φυσιολογικό όριο, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να χαρακτηριστεί διαβήτης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση 
( μια και στην Ελλάδα δεν έχουμε…φάρμακα θάχουμε στατιστικές για τον διαβήτη…)79 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του διαβήτη.
Μόνο το 11% από αυτούς, αναπτύσσει τελικά διαβήτη, μέσα σε 3 χρόνια.Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σακχαρώδη διαβήτη, προκαλούν και τον προδιαβήτη και είναι:
 
Ο Τρόπος Ζωής (Διατροφή Και Άσκηση) Και Το Οικογενειακό Ιστορικό (Αν Είχε Κάποιος Στην Οικογένεια διαβητικό συγγενή εξ αίματος..).
Η διάγνωση του προδιαβήτη γίνεται με εξετάση αίματος (γλυκόζη νηστείας, καμπύλη ανοχής γλυκόζης, κλπ), και όταν οι τιμές είναι πάνω απ το φυσιολογικο, αλλά δεν φτάνουν τα επίπεδα του διαβήτη.
Φυσιολογική γλυκόζη νηστείας έχουμε όταν η γλυκόζη μας,
είναι κάτω από 100 mg/dl.Τα άτομα με προδιαβήτη, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο(με αποτέλεσμα προβλήματα στην καρδιά).
Από την άλλη άτομα με διαβήτηέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με προδιαβήτη μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 …  
 
με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.Όσο τρομακτικός, λοιπόν, και αν φαίνεται ο προδιαβήτης, είναι καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σαν ένα σήμα κινδύνου.
Ας το δούμε, σαν μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές στο τρόπο ζωής μας και να καθυστερήσουμε ή και γιατί όχι, να αποφύγουμε την εμφάνιση του Διαβήτη!
Ετσι λοιπόν , τέρμα τα γεμιστά αλλά και οι μικρες ,πλήν θανατηφόρες εν δυνάμει παρασπονδίες, σε αχρηστους, άδειους, υδατάνθρακες που είναι: πατατάκια, γλυκάκια, πιτες,  κρακεράκια, μπισκοτάκια, κουλουράκια, φρυγανιές, κουλούρια Θεσσαλονίκης κλπ.
Ο Νότης , διαβητικός Β, δεν άντεξε στο πειρασμό ( κι είχε δίκηο, γιατί περπατούσαμε παρέα στην Κοραή) της υπέροχης μυρουδιάς του κουλουριού Θεσσαλονίκης, και πριν προλάβω να τον φρενάρω, το αγόρασε και το έχαψε με…συνοπτικές διαδικασίες, αναστενάζοντας απο ανέκφραστη ηδονή..Οταν μετά απο 70 λεπτά, στο φαρμακείο του κοινού φίλου μας μέτρησε το ζάχαρό του,κόντεψε να λιποθυμήσει…185..Με ένα κουλούρι…
Τί να σου κάνει μετά η…μετφορμίνη..

1 σχόλιο: