ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ..ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ..
Ο ¨δικός¨ μας Ελύτης το έγραψε, η απίθανη Ελευθερία το τραγούδησε…Οντως όσο και να προσέξουμε..μια φορά ζούμε…Δεύτερη ζωή δεν έχει..Ομως..
Πέρασε και το 2012 με όλες τις.. καταστροφικές του συνέπειες, και μας άφησε πόνους και στεναγμούς..Και τους μεν στεναγμούς τους βάλαμε στην άκρη, οι πόνοι όμως δεν υποφέρωνται και για να τους καταπνίξουμε, παίρνουμε τα απαραίτητα πλέον Μή Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη..Η φίλη Ελευθερία Γ.μου έγραψε…
¨Φιλε Κοσμα,Παιρνω Για Καιρο  Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη  Τα Οποια Μου Προκαλεσαν: Υπερκαλιαιμία Και Κατακράτηση Νατρίου Και Νερου.
Πες Μου Με Δυο Λογια.. ( Και Χωρίς Ιατρικούς Όρους Σε Παρακαλώ..)..Τι Σημαινει Αυτο¨.


Καλή μου Ελευθερία,οταν χρησιμοποιεις μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ( Μ.Σ.Α.),για οποιαδήποτε αιτία , συνήθως ομως σε ύπαρξη ισχυρού πόνου, συμβαίνει μια διεργασία που ονομάζεται ( συγχώσεσέ μου τη χρήση των όρων…δεν γίνεται αλλιώς..)
Αναστολη Συνθεσης Των Προσταγλανδινων ,που
οδηγεί σε.. καταστολή της απελευθέρωσης ρενινης, οπότε προκαλείται
Υπο-Ρενιναιμικός Υπο-Αλδοστερονισμός, με συνέπεια την υπερκαλιαιμια ..
(δηλαδή  μείωση της ποσότητας αλδοστερόνης, στην οποία οφείλεται η αποβολή του καλίου).
Η κατακράτηση του νατρίου οφείλεται στο ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη έχουν δράση παρόμοια με αυτή της αλδοστερόνης και επίσης λόγω αναστολής δράσης των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι νατρι-ουρητικές.


Αυτή, αγαπητή μου Ελευθερία ,είναι η καθαρά επιστημονική προσέγγιση…και τέρμα οι ιατρικοί όροι, που καλώς ή κακώς πρέπει να τους γνωρίζουμε..
Επειδή , όμως ίσως, οι αναφερόμενοι όροι ,σε μπερδέψουν, εσύ αρκεί να γνωρίζεις 2-3 πράγματα πρακτικά.
Τί εννοώ: Τα Μ.Σ.Α. είναι πολύτιμα φάρμακα, όπως άλλωστε κάθε άλλο φάρμακο.
Εχουν όμως παρενέργειες, όπως κάθε φάρμακο.
Μην νομίζεις, ακόμη και το αθώο νερό…όταν δεν ξέρεις να το πίνεις,( με μικρές γουλιές και κάθε τόσο..) έχει παρενέργειες..
Η σωστή χρήση, είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα φάρμακο…αλλα και το κάθε τι..
Και βέβαια θα χρησιμοποιήσεις ένα Μ.Σ.Α. λαμβανοντας όμως τις κατάλληλες προφυλάξεις.( όχι όπως η καλή μου αδελφούλα, που έχοντας υπέρταση, και χρησιμοποιώντας συνδυασμό αντιυπερτασικων, κατάπινε τα Μ.Σ.Α. με τον παραμικρό πόνο, κι ύστερα έλεγε οτι δεν την πιάνουν τα εξαιρετικά αντιυπερτασικά…)

Ετσι λοιπόν, θα ξέρεις οτι για όσο χρόνο το χρησιμοποιείς, δεν..θα μετρήσεις την πίεσή σου, για τον απλό λόγο, του ότι θα τρομάξεις, πιστεύοντας οτι κάτι συμβαίνει, και θα ανησυχήσεις άδικα τον γιατρό σου, επιρρίπτοντάς του, κακώς, οτι δεν σου ρυθμίζει σωστά την πίεση, ή ακόμα χειρότερα, θα πάρεις μόνη σου κάποιο συμπληρωμάτικό αντιυπερτασικό,που έχεις …καβάτζα στο συρτάρι σου κακώς…                                                                    ( σαν το  Aldactone (Spironolactone) - Σπειρονολακτόνη)

Και Θα Κάνεις Τα Πράγματα Χειρότερα.
Τί εχει συμβεί; Το Μ.Σ.Α. σταματα , προσωρινά τη δράση των Αναστολέων Της Αγγειοτενσίνης,με αποτέλεσμα η πίεση να ανεβαίνει.
Γι αυτό, τα πολύτιμα Μ.Σ.Α. θα πρέπει να συνταγογραφούνται πάντα απο τον οικογενειακό σου γιατρό, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σου και θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα.
Ομως ας μην παίρνουμε πάντα το χειρότερο σενάριο.
Γιατί να χρησιμοποιήσεις Μ.Σ.Α.;  Μου έχεις πεί οτι …καταπίνεις καθημερινά..ιχθυελαιο
Το ιχθυέλαιο είναι απο μόνο του ένα θαυμάσιο αντιφλεγμονώδες.
Φυσικά δεν έχει την άμεση δράση του φαρμάκου, αλλά και δεν ¨αποσυναρμολογεί¨ όλο το σύστημα κατασκευής των περίεργων προσταγλαδινών..
Πολύ προτιμότερο λοιπόν να προλαμβάνουμε, παρά να προσπαθούμε να ¨τρέχουμε πίσω απ τον πόνο¨.

Βοηθάμε τον οργανισμό μας να Μή Φτιάχνει Κακές Προσταγλαδίνες, με χρήση ιχθυελαίου, και σωστή διατροφή, χωρις γλυκα, που δεν είναι τροφή αλλά παραλυσία, και με πολλά φρούτα και λαχανικά, και καθαρό νερό.
Αν σ όλα αυτά προσθέσεις και την άσκηση, το περπάτημα, το κολύμπι, τον χορό,που μου γράφεις οτι αγαπάς, τότε είναι ζήτημα αν χρειασθείς Μ.Σ.Α. μία- δύο φορές το χρόνο..
Πιστεύω να σε κατατόπισα αρκετά..και περισσότερο να ηρέμησα το…ατίθασο σου πνεύμα. Καλή Χρονιά…και χωρίς πόνους!

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΕMAIL ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΛΕΥΚΟΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή