ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ...ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΠΑΝΤΑ..ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ..






Λόγω των διαφορων και ποικίλων περισπασμών, δεν πήραμε αίσθηση οτι κάτι άλλαξε στην ατμοσφαιρά μας τον τελευταίο καιρό...Εχουμε σχετικά χαμηλές τιμές υγρασίας, με υψηλές όμως θερμοκρασίες, που ανεβάζουν τον βαθμό δυσφορίας, ιδίως για την τρίτη ηλικία, που έχει και τα περισσότερα προβλήματα...Συνήθως δεν πολυδίνουμε σημασία, κι αναζητώντας λίγη δροσιά, καταφεύγουμε στις ακρογιαλιές, όπου πιστεύουμε οτι περνάμε όμορφα, και πάλι αγνοώντας πως η ηλιακή ακτινοβολία, αντανακλάται σε εκατομμύρια μικρούς...καθρέπτες που είναι οι...κοκκοι της αμμου, και μας καταστρέφει με ή χωρίς στυλ ( ανάλογα στην παραλία που βρισκόμαστε)...Και καλά να είμαστε υγιείς, αν όμως δεν είμαστε, ή νομίζουμε ( όπερ και το πιθανότερο) οτι είμαστε , τότε τί γινεται;
Το έμφραγμα αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη ( περίπου ότι είναι το κοκκινο λαμπάκι στο ταμπλώ του αυτοκινήτου μας, που ανάβει οταν έχει σχεδόν καεί η μηχανή μας) ότι η καρδιά, μας στέλνειSOS...





Υπάρχουν ωστόσο και άλλα, πιο διακριτικά συμπτώματα, που μαρτυρούν ότι η καρδιά , ετοιμάζεται να μας προδώσει, και που δεν πάει το μυαλό μας..Πάμε να τα δούμε ενα-ενα ..Το πιο..θορυβώδες σύμπτωμα της.. καρδιοπάθειας είναι η
στηθάγχη, δηλαδή ο πόνος στο στήθος,ή για να κυριολεκτούμε η έντονη ...δυσφορία στο στήθος, ( κάτι σαν να νομίζεις οτι...θα πεθάνεις άμεσα...φοβερό συναίσθημα...δεν μοιάζει με τίποτα που είχατε νοιώσει μεχρις εκείνη τη στιγμή...και καλό θα είναι να μην το νοιώσετε ποτε...) τον οποίοπόνο, ή την οποία δυσφορία, προκαλεί η στένωση ή ο σπασμός..των αρτηριών, που περιορίζουν τη ροή αίματος και κατα συνέπεια, οξυγόνου στην καρδιά. Ο πόνος όμως ή η έντονη δυσφορία.. ( σαν πρόδρομο σύμπτωμα ) μπορεί να κάνει την εμφάνισή του, και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως, για παράδειγμα, στην... οδοντοστοιχία μας. Ετσι ένα επίσης κλασικό σύμπτωμα, που οι περισσότεροι   αγνοούμε, είναι ο πονόδοντος.. κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης, ο οποίος υποχωρεί μόλις ξεκουραστούμε. 





Προσεξτε τώρα..έχουμε πονόδοντο, (μετα την άσκηση), αρκετές εβδομάδες πρίν...εκδηλωθεί ένα έμφραγμα...Αρα δεν μένει παρά να μας κινητοποιήσει ο...πονόδοντος ( προσοχή που συνδυάζεται με άσκηση...και προς Θεού μην σας μπαίνουν ιδέες για την άσκηση...) και να τον ψάξουμε.... Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, έχουν οι γυναίκες που ...πάσχουν από ημικρανίες με ..οπτική διαταραχή, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Οι ερευνητές αποδίδουν το φαινόμενο, στις ανωμαλίες του κυκλοφορικού συστήματος, και θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος τύπος ημικρανίας συνδέεται με μια καρδιακή πάθηση που ονομάζεται ¨ανοιχτό ωοειδές τρήμα¨. Η εν λόγω ανωμαλία είναι ουσιαστικά μια τρύπα στην καρδιά, η οποία επιτρέπει στο αίμα να περνάει από τις φλέβες στις αρτηρίες, παρακάμπτοντας τους πνεύμονες, οι οποίοι φιλτράρουν συγκεκριμένα χημικά. Το «ανοιχτό ωοειδές τρήμα» , γνωστό και σαν PFO (patent foramen ovale) είναι στην ουσία μία πολύ μικρή, μεσοκολπική επικοινωνία, δηλαδή μια μικρή τρύπα ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό κόλπο.  Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι στην εμβρυϊκή ζωή έχουν ένα «ανοιχτό ωοειδές τρήμα», δηλαδή μία μεσοκολπική επικοινωνία, η οποία είναι απαραίτητη για την εμβρυϊκή κυκλοφορία και την επιβίωση του εμβρύου. Μετά τη γέννηση, η μεσοκολπική αυτή επικοινωνία κανονικά κλείνει αυτομάτως.  Σε πάρα πολλά άτομα όμως,  σχεδόν στο 20-25% του πληθυσμού, η μεσοκολπική επικοινωνία δεν κλείνει εντελώς, αλλά παραμένει ένα μικρό άνοιγμα.  Αυτό το ανοιχτό ωοειδές τρήμα είναι τόσο μικρό, ώστε η ποσότητα αίματος που περνά μέσα απ’ αυτό είναι ελάχιστη και δεν δημιουργεί καμμία επιβάρυνση της κυκλοφορίας και της καρδιάς, είναι δηλαδή αιμοδυναμικά κάτι ασήμαντο. Η αρχική θεραπεία στις περιπτώσεις ¨κρυπτογενούς εγκεφαλικού και ωοειδούς τρήματος¨ είναι η χορήγηση αντιπηκτικών. (  και πάλι η λήψη ιχθυελαίου, απ την παιδική ηλικια μας βοηθά)  





Η γρίπη που δεν.. υποχωρεί ύστερα από πέντε ή έξι μέρες..( πόσοι και πόσες δεν το έχουμε βιώσει) μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ μπορεί να είναι  ένδειξη και...μυοκαρδίτιδας. Μπορεί να εκδηλωθεί παράλληλα ή αμέσως μετά από μια ίωση και να διαγνωσθεί λανθασμένα ως γρίπη, αφού τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, πυρετό ή αρρυθμίες. Εξ άλλου η... απώλεια των μαλλιών στους άνδρες και ειδικά στο πίσω μέρος ( αυτό που λέμε αλωπεκία) μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιοπάθειας, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι άντρες που χάνουν τα μαλλιά τους στο συγκεκριμένο σημείο έχουν... κατά 36% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, με το ποσοστό να μειώνεται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Το πρόβλημα της.. στυτικής δυσλειτουργίας (Η δυσλειτουργία της στύσης χαρακτηρίζεται ως ένα νευρο-αγγειακό φαινόμενο κι έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης στύσης για τουλάχιστον 6 μήνες.Περισσότεροι από 200.000.000 άνδρες στον κόσμο πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και στο μέλλον ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά ενώ τουλάχιστον 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης.Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πρόβλημα κοινωνικό με πολλές προεκτάσεις. Η άγνοια και ο φόβος που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία, κάνουν αδύνατη την αντιμετώπιση της, μια και μόνο το 5% των ανδρών που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα απευθύνεται σε ειδικούς. Οι δύο βασικές ομάδες στυτικής δυσλειτουργίας είναι οι ψυχικού και οι οργανικού τύπου. Αρκετά φάρμακα, κυρίως όμως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, των καρδιοπαθειών και των ψυχικών διαταραχών έχει βρεθεί πως μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη στύσης , όπως συχνά φαίνεται και στις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.)






 δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοείται καθώς είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με κάποια μορφή ..καρδιοπάθειας, δεδομένου ότι για να επιτευχθεί στύση ..απαιτείται καλή κυκλοφορία του αίματος. Ενας άντρας που ..στα σαράντα του αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα έχει, σύμφωνα με έρευνες, 50πλάσιο κίνδυνο ( 50 φορές παραπάνω..ένα απίθανο ποσοστό..) εμφάνισης εμφράγματος μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια της ζωής του.
Το ροχαλητό αποτελεί κλασικό σύμπτωμα..
υπνικής άπνοιας, όπου η αναπνοή διακόπτεται, για αρκετά δευτερόλεπτα ,κάθε φορά προτού το άτομο ξυπνήσει στιγμιαία. Μια μορφή της συγκεκριμένης πάθησης, που ονομάζεται ¨κεντρική υπνική άπνοια¨, (http://kosmaser.blogspot.gr/search/label/%CE%A5%CF%80%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE) συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δεν δίνει τη σωστή εντολή για να αρχίσει ο ασθενής να αναπνέει, ενώ κοιμάται, γεγονός που μπορεί να μαρτυρά υποκείμενη καρδιακή ανεπάρκεια.( Η υπνική άπνοια είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κατά τη διατάραχή αυτή η αναπνοή του ασθενούς γίνεται πολύ ρηχή ή σταματάει εντελώς για χρονική διάρκεια που μπορεί να κειμένεται από 10 - 20 δευτερόπεπτα ή και περισσότερο. Τα  επεισόδια αυτά μπορεί  να επαναλαμβάνονται 20-30 φορές την ώρα . Κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας το ποσό του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα του ασθενούς μπορεί να μειωθεί σημαντικά σε επίπεδα που διαταράσσουν  την οξυγόνωση οργάνων όπως ο εγκέφαλος και  η καρδιά. Κατά τη διάρκεια της άπνοιας καθώς η οξυγόνωση του εγκεφάλου αρχίζει να μειώνεται ο ασθενής αφυπνίζεται και η αναπνοή επανέρχεται συνήθως μετά από κάποιο γογγυσμό.) 



Ενας από τους κλασικότερους τρόπους για να ελέγξει ένας γιατρός πόσο οξυγόνο κυκλοφορεί στο αίμα κάποιου ασθενούς είναι να ...κοιτάξει το χρώμα των νυχιών του. Το μπλε χρώμα μπορεί να μαρτυρά κακή οξυγόνωση εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος στον οργανισμό, δηλαδή πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία. Συμπερασματικα..προσέχουμε τον πονόδοντο, κατα την άσκηση ( αν κάνουμε φυσικά)..Οσο για τα υπόλοιπα, η αναφορά τους δεν ήταν παρά ακαδημαϊκή μια και κανείς ¨άνδρας¨δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχθεί....στυτική δυσλειτουργία, που όμως ένας έξυπνος ειδικός παθολογος μπορεί να καταλάβει εύκολα..Σχετικά τώρα με την υπνική άπνοια,όπως διαβάσατε και στη σχετική αναρτηση, είναι γεγονός οτι πολλοί άνδρες την έχουν αλλά σε μεγάλο ποσοστό την αγνοούν, και μόνο μια καλή ,και προσεκτική ¨σύντροφος¨ , μπορεί να επισημάνει και να οδηγησει τον...ράθυμο σύζυγο στά κέντρα ύπνου, που ευτυχως διαθετουμε ( ακόμα)..






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου