ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος σε Διεθνές Συνέδριο για την «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία» στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας

Το Τριήμερο 7-10 Ιουνίου 2013, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Βανάτου και Τιμισοάρας κ. Νικολάου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρανσέμπες κ. Λουκιανού, Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ¨πέταξε¨ στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας..Σκοπός του ταξιδιού του, ήταν η συμμετοχή του, ως κυρίου ομιλητού, σε Διεθνές Συνέδριο για την Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία, με γενικό θέμα: ¨Οι θεραπευτικές δυνατότητες της Ορθόδοξης Πνευματικότητας και οι κύριες κατευθύνσεις στην πορεία της σύγχρονης ψυχολογίας¨. Το σημαντικό είναι ότι το Συνέδριο αυτό απετέλεσε..το έναυσμα για την λειτουργία Θεραπευτηρίου Καρκινοπαθών με βάση το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου ¨Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία¨. Συγκεκριμένα, ο Παύλος Κυρίλλα, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, διευθυντής Κέ­ντρου Πε­ρί­θαλ­ψης και Φρο­ντί­δας (Palliative Care Center) «Α­γί­α Ει­ρή­νη» στο Βουκουρέστι και κτήτορας της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Νέρα, θεμελίωσε ένα σύγχρονο Θεραπευτήριο, κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του το χωριό Νέρα, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τιμισοάρας. Το Θεραπευτήριο θα περιθάλπη, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ,καρκινοπαθείς που χρειάζονται πέρα από την σωματική και ψυχική στήριξη και βοήθεια. Συγκεκριμένα θα έχη τρία τμήματα: Στο πρώτο θα προσφέρεται η ιατρική βοήθεια δια της χημειοθεραπείας και άλλων μεθόδων, το δεύτερο θα είναι διατροφολογικό και το τρίτο το ψυχοθεραπευτικό. Η ψυχική αυτή στήριξη θα προσφέρεται με βάση την διδασκαλία των Πατέρων και την πείρα της Εκκλησίας, όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο ¨Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία¨ και στα άλλα βιβλία του Μητροπολίτου Ναυπάκτου. Το Διεθνές Συνέδριο στην Τιμισοάρα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την θεωρητική στήριξη αυτού του εγχειρήματος και της συνεργασίας του κέντρου με την ευρύτερη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.


Το Συνέδριο έγινε στην μεγάλη Αίθουσα (Aula Magna) του Πανεπιστημίου της Τιμισοάρας. Οι εισηγητές και οι αντίστοιχες εισηγήσεις τους ήταν οι εξής: Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: ¨Θεολογία, ψυχολογία και νευροεπιστήμη¨, –Μοναχή Σιλουανή: «Είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε στην εποχή μας την θεραπεία των Αγίων;», –Πρωτοπρεσβύτερος Vasile Mihoc, καθηγητής ερμηνείας Καινής Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο Σιμπίου: «Χριστός – Θεραπευτής στα Άγια Ευαγγέλια και στην ζωή της Εκκλησίας», –Adrian Opre καθηγητής ψυχολογίας Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου: «Προφυλακτικές και θεραπευτικές δυνατότητες των χριστιανικών ορθόδοξων πρακτικών-κανόνων», –Pavel Chirila καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου: «Η βιοηθική της  ορθοδόξου ψυχοθεραπευτικής πράξης», –Alin Gavreliuc καθηγητής ψυχολογίας: «Τα όρια της ψυχολογικής γνώσης και η επανακάλυψη του ολοκληρωτικού νοήματος», –Radu Preda καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Cluj-Napoca: «Παθολογία και ποιμαντική. Το ψυχικό τοπίο του συγχρόνου ανθρώπου εν κοινωνική θεολογική όψει», –Sebastian Moldovan καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Σιμπίου: «Οι θεραπευτικές δυνατότητες της κοινότητας της πίστεως», –Victor Badea καθηγητής ψυχολογίας: «Ο ψυχολόγος ως διάκος του πλησίον», –Diana Vasile καθηγητής ψυχολογίας: «Τραύμα και πνευματική ανάπτυξη», –Olympia Pop, δρ. Ψυχιατρικής: «Στην διεπαφή μεταξύ ψυχιατρικής και Ορθοδοξίας»,  –Simona Ciobanu δρ. Ψυχολογίας: «Σύγχρονη Ψυχολογία και Ορθόδοξη Ψυχολογία – επιστήμες βασιζόμενες σε τεκμήρια», –Virgil Vlaescu Βιοφυσικό-δρ. Θεολογίας: «Συμβολές σε μια κατανόηση της Ορθόδοξης ψυχοθεραπείας βάσει των Θετικών επιστήμων», –Nicusor Deciu δρ. Θεολογίας: «Η πνευματική πλάνη - αρρώστια της ψυχής».


Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο τέλος των εισηγήσεων υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους παρόντες και απαντούσαν οι εισηγητές. Την συζήτηση την διεύθυνε ο κ. Κυρίλλα. Οι ερωτήσεις αναφέρονταν στην ψυχική και πνευματική ασθένεια, στον τρόπο της θεραπείας, τον καθορισμό της ορθοδόξου ψυχοθεραπείας, στον πόνο και σε πολλά οικογενειακά και κοινωνικά θέματα. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, κλήθηκε να εξάγη τα απαραίτητα συμπεράσματα και να εκφράση την άποψή του για όσα ακούστηκαν στο Συνέδριο.
Όπως είναι φυσικό, επειδή το Θεραπευτικό Κέντρο αποτελεί μια πρακτική εφαρμογή του βιβλίου «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία» και το Συνέδριο έγινε με αφορμή το βιβλίο αυτό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου, αποτελούσε το κέντρο των συζητήσεων για το θέμα αυτό. Παρουσιάστηκε η μεγάλη σημασία της εκκλησιαστικής ζωής, όπως φαίνεται στα Μυστήρια και στην νηπτική παράδοση της Εκκλησίας, για την θεραπεία των πνευματικών νοσημάτων των ανθρώπων, χωρίς βεβαίως να παραθεωρήται το έργο της επιστήμης. Ο Σεβασμιώτατος πολλές φορές τόνισε ότι τόσο ο Πνευματικός Πατέρας όσο και ο επιστήμονας ιατρός πρέπει να κινούνται στα όριά τους και ταυτόχρονα να συνεργάζωνται για την βοήθεια του συγχρόνου ανθρώπου, ο οποίος πονά και υποφέρει ποικιλοτρόπως. 
Μεταφράστρια από τα ρουμανικά στα ελληνικά και αντιστρόφως ήταν η κ. Τατιάνα Πετράκε, τόσο στο Συνέδριο όσο και στις άλλες εκδηλώσεις και τις ομιλίες του Σεβασμιωτάτου.



Γενικά ήταν μια εποικοδομητική και καρποφόρα επίσκεψη - προσκύνημα στην Ρουμανική γή, στην οποία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, είναι πολύ γνωστός και έχει πολλούς μαθητές, λόγω της κυκλοφορίας στα ρουμανικά δεκαέξι, μέχρι στιγμής, βιβλίων του, αλλά και πολλών άρθρων του που μεταφράζονται στο διαδίκτυο, (με πρωτοβουλία και μέριμνα των μεταφραστών). Ήδη οι διοργανωτές του Συνεδρίου παρέδωσαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου, με την άφιξή του στην Τιμισοάρα ως «δώρο» την μετάφραση στα ρουμανικά του βιβλίου του «Βιοηθική και Βιοθεολογία» που μόλις είχε κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο του καθηγητή κ. Κυρίλλα. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, έχει επικοινωνία και με μοναστικές αδελφότητες, οι οποίες ζουν τον παραδοσιακό ησυχαστικό μοναχισμό και αγαπούν την ορθόδοξη παράδοση των ελληνοφώνων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, των Μετεώρων, των Αγίων Τόπων κλπ.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου