ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΦΑΣΟΛΑΔΑ..ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ..



ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΑ..ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ..

Σήμερα γιορτάζει ένας απ τους ..πλέον αγαπητούς Αγίους της Εκκλησίας μας, ο  Αγιος Δημήτριος..Σε κάθε ελληνικό σπίτι, υπάρχει κι ένας Δημήτρης..
Στην Εκκλησία συνάντησα τον φίλο μου Αργύρη Κ. Αφού ευχηθήκαμε για την γιορτή με ρώτησε: Τί τρώμε σήμερα που είναι και Παρασκευή; 
Του απήντησα οτι εγώ θα φάω φασόλια, που τα αγαπώ και τα τιμώ σχεδόν κάθε εβδομάδα.
Με κοίταξε περίεργα, μ ενα ερωτηματικό βλέμμα…



Τον έπιασα απ το χέρι και περπατήσαμε μέχρι το παρκάκι της γειτονιάς, που στις 10 η ώρα ήταν άδειο απο τους συνήθεις επισκέπτες του ,τα παιδιά με τις γιαγιάδες τους..και του μιλησα για τα τόσο πολύτιμα φασόλια, το εθνικό μας φαγητό, που ,Δόξα τω Θεώ, ξαναμπαίνει, λογω της οικονομικής κρίσεως, στα σπίτια μας…




Τα φασόλια, Αργύρη μου, αποτελούν μιαν ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας,της μεσογειακής διατροφής.. δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα.Αλλο αν τα δυτικά πρότυπα, προς στιγμήν, προσπάθησαν να εκτοπίσουν τις σωστες υγιεινές μας συνήθειες…Και μπορει ένα μπέργκερ να είναι πιο νόστιμο, αλλά δεν παύει να είναι τροφή-σκουπίδι, ακόμα και για τους εφευρέτες του, που σιγά-σιγά αναδιπλώνονται…και τα εγκαταλείπουν, όπως και οι μεγάλες και διάσημες  σχετικές αλυσσίδες, που και στη χώρα μας κλείνουν η μια πίσω απ άλλη… 
Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αλλά όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι, ας πούμε, υψηλής βιολογικής αξίας, συγκριτικά με αυτή που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα..Οχι γιατί τα κρέατα που καταναλώνομε είναι ποιοτικά, το αντίθετο..είναι κατωτάτης ποιότητος, γεμάτα αντιβιοτικά και ορμόνες ανάπτυξης…Η ειδοποιός διαφορα ,μεταξυ της ζωϊκης και φυτικής πρωτεϊνης ειναι ένα αμινοξύ ..Αυτό  λείπει απ την φυτική πρωτεϊνη και είναι




η…μεθειονίνη.
Το αμινοξύ αυτο ..η μεθειονίνη ( το επαναλαμβάνω για να τη θυμόμαστε..) υπάρχει, στο ρύζι, το καλαμπόκι,το σιτάρι …καθώς και στους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας τώρα στο γεύμα  μας ( κι όχι στο δείπνο…γιατί ποτέ δεν τρώμε όσπρια το βράδυ, αν θέλουμε να αποφύγουμε την δημιουργία γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης…)φασόλια με δικό μας σταρένιο ψωμί, ή ένα φλυτζάνι ρύζι καρολίνα στον ατμό..παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος..χωρις τα βλαβερά στοιχεία του,λιπίδια κορεσμένα, κατάλοιπα ορμονών και αντιβιοτικών..


Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή  διαιτητικών ινών. Ένα βαθύ πιάτο μας προσφέρει το 1/2 των ημερήσιων αναγκών μας, με άμεση επίπτωση την καλή λειτουργία του εντέρου, και τον έλεγχο του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα.
Ακόμα μας δίνουν πρεβιοτικά όπως..φρουκτο-ολιγο-σακχαρίτες και ινουλίνη, δηλαδή δίνουν τροφή στους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου, 
(θυμηθείτε και πάλι το μικροβίωμα:https://kosmaser.wordpress.com/2012/10/04/ ) συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου..πράγμα το ίδιο σοβαρό όπως η καλύτερη θεραπεία..
Η ,ας πούμε, παρενέργειά τους να μας προκαλούν.. φουσκώμα, έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες..Είπαμε καθε καλό είναι αδύνατο να υπάρχει χωρίς κάποιο κακό.. Η δημιουργία αερίων όμως, σχετίζεται με μια σημαντική διεργασία στο σώμα μας, που μάλλον αγνοούμε..και που είναι η απομάκρυνση των επικίνδυνων καρκινογόνων καταλοιπων από το γαστρεντερικό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα από το παχύ έντερο, και για το λόγο αυτό ,τα φασόλια σχετίζονται με 
δραματική μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ακόμη αποτελούν πολύ καλή, φυσική πηγή σιδήρου, πλήρως αφομοιώσιμου… Ένα βαθύ πιάτο μας δίνει το 40% των ημερήσιων αναγκών μας. Θα Πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός του οτι, η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου δεν είναι υψηλή όπως συμβαίνει  στα περισσότερα φυτικά τρόφιμα (μόλις το 4-10% απορροφάται). 
Εδώ κάνουμε ένα…κόλπο που σχεδόν τριπλάσιάζει το ποσοστό βιο-διαθεσιμότητας του πολύτιμου σιδήρου, ιδίως για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας…
Μαζί Με Τα Φασόλια Που Θα Έχουμε Στο Δείπνο Μας, Τρώμε Ένα Κόκκινο Κρεμμύδι, Εκμεταλευόμενοι Την Πολύτιμη Κερκετίνη, Ή Κουερσετίνη Του, Μια Κουταλιά Λεμόνι, Μια Ντομάτα, , Σκόρδο ,Για Τους Πιό Τολμηρούς, Και Μια Πατάτα, Καρότο, Λίγο Ξύδι.. Και Να Ένα Φαγητό Απόλυτα Ισορροπημένο Σε Πρωτεϊνη Αρίστης Ποιότητας, Σίδηρο, Ιχνοστοιχεία Ίνες, Κλπ..




Συνδυάζουμε λοιπόν τα φασόλια στο μαγείρεμα με σάλτσα ντομάτας, καρότο, κρεμμύδι και ένα ποτήρι λευκό κρασί και θα έχουμε δώσει στον οργανισμό μας μια σωστη δόση από το απαραίτητο αυτό στοιχείο ασβέστιο, Ταυτόχρονα, τα φασόλια μας προσφέρουν και το εξ ίσου πολύτιμο σίδηρο...συμβάλλοντας στην καλή υγεία των οστών μας καθώς μας χαρίζουν,
 το 5%-7% των ημερήσιων αναγκών μας , τρώγοντας και μόνο ένα βαθύ πιάτο φασολάδας..Και δεν τελειώσαμε εδώ.. Ta φασόλια μας  προμηθεύουν βιταμίνη Κ  σε ποσοστό 20% των αναγκών μας , πάντα στο ίδιο πιάτο φασόλια..  
Και για να τελειώσουμε, τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και  κυρίως φλαβονοειδών που τα βρίσκουμε στο εξωτερικό περίβλημα, και που ευθύνονται για το χρώμα τους, κυρίως δε του εξαιρετικού φυλλικού οξέος, που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.. 
Και να μην ξεχνάμε την  βιταμίνη D (τυρί, γιαούρτι) η οποια αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι ο συνδυασμός φασολιών με την παραδοσιακή φέτα ,προσφέρει μια εξαιρετική λύση για την καλή υγεία των οστών.




Ο Αργύρης με κοίταζε μ ανοιχτό το στόμα…Τέτοια ενημέρωση δεν μου έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα..Και να σκεφτείς οτι μιαν ερώτηση σου έκανα , έτσι για να πούμε κάτι…σκέψου και να σε ρωτήσω για το τί πρέπει να κάνω για τα.. υψηλά τριγλυκερίδιά μου…Ασε μιαν άλλη φορά, πάω σπίτι να πώ στη γυναίκα μου να μου φτιάξει μια φασολάδα…Εφυγε πριν προλάβω να του πώ οτι τα φασόλια…τα μουλιάζουμε απο βραδύς…Πιστέυω οτι η γυναίκα του θα γνωρίζει κάποια εναλλακτική λύση..
Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και στις.. Δημητρούλες…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου