ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΦΤΕΙΑΞΤΕ ΦΑΣΟΛΑΔΑ..



Ερχεται η περίοδος της Σαρακοστής..
( Τεσσαρακοστής)..
Η Εκκλησία μας καλεί σε εγρήγορση.
Στα πλαίσια αυτής της ¨άσκησης¨, απομακρύνουμε απ το τραπέζι μας ζωϊκές τροφές και λίπη, σαν μια ελάχιστη θυσία στον Ιατρό των ψυχών και σωμάτων μας, τον Χριστό.
Ομως εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε συντήρηση, έτσι τρώμε τροφές απ το φυτικό βασίλειο, που και σωστές είναι και μας βοηθούν με πολλούς τρόπους να ηρεμούμε τις αισθήσεις μας..
Σ αυτή τη περίοδο απέχουμε και απο την κατανάλωση ψαριών, όχι όμως θαλασσινών, όπως είναι τα καλαμαράκια, οι γαρίδες, οι σουπιές κλπ.
Το χταπόδι και τον αστακό δεν τα μνημονεύω, διότι το μεν πρώτο έχει ιδιαιτερότητες για τους περισσότερους, ο δε αστακός, είναι..γεμάτος υδράργυρο..λόγω ηλικίας,( είναι 20 μηνών και άνω μεσα στις..καθαρές θάλασσες..) και άρα πρέπει να αποφεύγεται..Μην σας τρομοκρατούν για την δήθεν χοληστερίνη των μαλακίων..
Τρώτε άφοβα, αρκεί να μην τα καταστρέφετε τηγανίζοντάς τα! Εξαίρεση τα..καλαμαράκια..
Σήμερα θα σας πώ, πώς εγώ μαγειρεύω την..ηρωϊκή φασολάδα, που συγκεντώνει όλα τα διατροφικά στοιχεία, σε αγαστή ισορροπία, πράγμα που σημαίνει, οτι με ένα πιάτο παίρνετε τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνης ( φυτικής), υδατάνθρακα, και μονοακόρεστου λίπους ( το θαυμάσιο παρθένο ελαιόλαδο της ελληνικής γής..)
Υλικά για 3 άτομα
1/4 κιλού άσπρα μέτρια φασόλια,
μην ψάχνετε, σχεδόν όλα είναι εισαγομενα απτην..τουρκία..
Τα δικά μας είναι λίγα και τα παίρνουν όλα οι Ιάπωνες κι Ελληνες της διασποράς..
1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
4-6 κλαράκια σέλινο ψιλοκομμένο
2 καρότα ( οχι θηβών,λόγω ασωπού και εξασθενούς χρωμίου..αλλά βιολογικά) καλά καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ..ομοσπονδίας..
( μην ταράζεσθε μ αρέσει η λέξη..οποιουδήποτε παρασκευαστή..)
1 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι ( όσο γίνεται λιγότερο..), πιπέρι καγιέν
1-2 πιπερίτσες ξερές..καυτερές..Για τους τολμηρούς..

Από βραδύς μουλιάζετε τα φασόλια σε άφθονο αποχλωριωμένο νερό, (γιατί το χλώριο..κρύβεται κι αποθηκεύεται στο φασόλι..) κρύο νερό..που θα σκεπάσει πολύ καλά..
Το πρωί καλό ξέπλυμα, κι ας χαθούν οι όποιες βιταμίνες..      
Δυστυχώς τα φασόλια τα ραντίζουν γενναία για να μην σκουληκιάσουν..,
Προσωπικά χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητας, έτσι ωστε να μην ταλαιπωρήσω τα φασόλια μου για πολλή ώρα..
Ρίχνω λίγο  λάδι στην κατσαρόλα,  τα κρεμμύδια ,το σέλινο κομμένο σε κομμάτια με το χέρι, και τα καρότα.., τα γυρίζω  για 2-3 λεπτά.
Ακολουθούν τα φασόλια και τ ανακατεύω για λίγο με το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτω καθαρό αποχλωριωμένο πάντα νερό.. τόσο ώστε να είναι 1-2 δάχτυλα πιο πάνω απ τα φασόλια..
Με ανοιχτό το σκέπασμα , περιμένω ν αρχίσει το βράσιμο, ακολούθως κλείνω τη χύτρα και περιμένω να ακούσω το σφύριγμα του ατμού..,αμέσως χαμηλώνω το μάτι στο 1/2 , κι αφήνω να βράσουν για 30 λεπτά...Κλείνω το μάτι, αφήνω να ησυχάσει ο ατμός, και ανοίγω προσεκτικά..
Συνήθως τα φασόλια είναι έτοιμα, αν όχι επαναλαμβάνω για 15 ακόμα λεπτά το βράσιμο με ανοιχτό το σκέπασμα.
Στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ της ντομάτας, και τρίβω φρέσκο πιπέρι..Ελάχιστο ή καθόλου θαλασσινό αλάτι απο αλυκές, που το τρίβω σε μύλο..Και φυσικά το υπόλοιπο λάδι, ή και χωρίς λάδι, όμως με περισσότερο αλάτι και πάπρικα..
Και για τους ιδιαίτερα τολμηρούς μιά-δυό κόκκινες πιπερίτσες καυτερές, μπορούν να απαλλάξουν τη φασολάδα μας απ..ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΑΤΙ.. χώρια που η καψαϊκίνη..το  καυτερό τους στοιχείο.. διεγείρει τα ενδοκαναβινοειδή , στον εγκέφαλό μας, κι έτσι και λιγότερο τρώμε, και πιό πολύ ευχαριστιόμαστε το υπέροχο αυτό διατροφικό στοιχείο..
Με όλα τα υλικά, βράζω για 10 ακόμα λεπτά, ώστε να χυλώσει η φασολάδα..Την αφήνω να ηρεμήσει για ½ ώρα και μετά σερβίρω με ψωμί δικό μου , όπου και πάλι η ισορροπία έχει τον πρώτο λόγο:
 Μαλακό αλεύρι 30%, 30% πίτουρο απο αλεύρι ολικής άλεσης100% ,αλεύρι κρίθινο ή σικάλεως 40%, μαγιά, σουσάμι 2 κουταλιές της σούπας...μέσα στο ζυμάρι, και λίγο γλυκάνισο..
Τις μέρες που δεν τρώω μαγειρευμένο φαγητό, στο ψωμί ,που φτειάχνω σ εναν απλό αρτοπαρασκευαστή.. προσθέτω πρωτεϊνη σόγιας σε ποσοστό 10%, κι έτσι έχω μια φέτα ολοκληρωμένου γεύματος,          
αν την αλείψω με λίγο λάδι και ρίγανη..
Αν ποτέ το δοκιμάσετε θα εκπλαγείτε..

 Τελικά αυτή είναι η..ηρωϊκή φασολάδα.Πλήρες κι ευλογημένο φαγητό. Δοκιμάστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου