ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ..ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΣΤΗΘΑΓΧΗ, ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η νηστεία είναι σε θέση να μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας (στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια) και για σακχαρώδη διαβήτη.
Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που διάφορες θρησκείες δίδασκαν από αρχαιότατων χρόνων ότι η νηστεία που γίνεται περιοδικά είναι καλή όχι μόνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα.
Εδώ και αρκετά χρόνια οι έρευνες παρήγαγαν στοιχεία που τεκμηρίωναν ότι η νηστεία με αποχή από ζωικής προέλευσης προϊόντα και με περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων σχετιζόταν με καλύτερη σωματική υγεία και μακροζωία.
Μια νέα επιδημιολογική εργασία από γιατρούς και άλλους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πολιτείας της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών προσθέτει σημαντικά νέα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της νηστείας στον ανθρώπινο οργανισμό.
 Στην πολιτεία αυτή το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις ...       
είναι από τα χαμηλότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Πολιτεία αυτή οι άνθρωποι που ανήκουν στην εκκλησία LDS, δηλαδή οι Μορμόνοι, έχουν ακόμη χαμηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων από τους υπόλοιπους κατοίκους της Γιούτα και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους Μορμόνους σίγουρα παίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη μείωση των θανάτων λόγω στεφανιαίας νόσου της καρδίας.
Ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχουν και άλλες συμπεριφορές των Μορμόνων που συμβάλλουν στο μειωμένο κίνδυνο θανάτου που έχουν λόγω παθήσεων της καρδίας.
Το ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί χάρις στις αντικαπνιστικές εκστρατείες και παράλληλα μειώθηκε και το ποσοστό των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων.
Ωστόσο η διαφορά θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων με τους Μορμόνους παραμένει σημαντική. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στη συμπεριφορά των εν λόγω ανθρώπων που συμβάλλουν ουσιαστικά σε λιγότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Οι Μορμόνοι εκτός από την απαγόρευση του καπνίσματος
 δεν επιτρέπουν στα μέλη της θρησκείας τους να πίνουν καφέ, τσάι ή αλκοόλ. 
Επίσης κάνουν συστηματικά περιόδους νηστείας, λαμβάνουν μέρος σε θρησκευτικές τελετουργίες και έχουν ισχυρό κοινωνικό δίκτυο στήριξης μεταξύ τους.
Πολλοί από τους πιο πάνω παράγοντες συμπεριφοράς μελετήθηκαν όσο αφορά στη σχέση τους με την πρόκληση ή πρόληψη καρδιακών παθήσεων.
 Όμως για τη νηστεία που γίνεται συστηματικά κατά περιόδους δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες.
Η νηστεία για τουλάχιστον μία ημέρα κάθε μήνα διδάσκεται από πολύ νωρίς στα παιδιά των Μορμόνων.
Η τακτική πρακτική της νηστείας αρχίζει ήδη από την ηλικία των 8 ετών.
Τα αποτελέσματα των ερευνητών του πανεπιστημίου της Γιούτα έδειξαν ότι η συστηματική νηστεία όπως γίνεται από τους Μορμόνους μειώνει κατά 54% τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση.
Επίσης βρήκαν ότι η εν λόγω νηστεία μείωνε σημαντικά και τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη.
Αντίθετα η νηστεία δεν επηρέαζε το βάρος σώματος ή την αρτηριακή πίεση.
Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νηστεύουν για λιγότερο από 3 ημέρες κάθε φορά.
Η νηστεία αυτής της διάρκειας επηρεάζει περισσότερο το μεταβολισμό της γλυκόζης και του ζαχάρου. Για αυτό επιδρά στον κίνδυνο για διαβήτη και όχι για το σωματικό βάρος.
Βλέπουμε λοιπόν ότι επιβεβαιώνονται οι θετικές επιδράσεις της νηστείας για τη σωματική μας υγεία. Εάν συνδυασθεί και με περιορισμό των θερμίδων που καταναλώνουμε τα θετικά της αυξάνονται σημαντικά.

Επιπρόσθετα σε ψυχικό επίπεδο, η νηστεία ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση ενώ σε πολλούς ανθρώπους ενδυναμώνει το θρησκευτικό τους αίσθημα..
Η νηστεία παντού στο κόσμο, αλλά και σε μας τους ορθόδοξους, πέρα της προσωπικής  θυσίας και του αγώνα μας για ΚΑΘΑΡΣΗ της ψυχής, προσφέρει και υγεία..Γιατί να μην την επιχειρήσουμε;
Βιβλιογραφία:
Usefulness of Routine Periodic Fasting to Lower Risk of Coronary Artery Disease in Patients Undergoing Coronary Angiography.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου