Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

BΓΑΛΤΕ ΤΑ ΠΑΠΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΕΙΣΤΕ ..ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ..


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_5humJfPN_I&feature=player_detailpage]

http://despinarion.files.wordpress.com/2010/10/girl-s-barefoot-legs-thumb9755267.jpg?w=845&h=911

Πάντα αναρωτιώμουν γιατί να φοράμε αυτά τα ακριβά κι όχι τόσο άνετα πλαστικά παπούτσια όταν κάνουμε κάποια άσκηση ή το πιό σπουδαίο , όταν περπατάμε ή τρέχουμε στο ύπαιθρο ή στον βολικό μας ηλεκτρικό διάδρομο..Η απορία μου λύθηκε διαβαζοντας τα νεώτερα απ το Βήμα..
Ουασιγκτον:«Πώς έτρεχαν οι προϊστορικοί άνθρωποι χωρίς παπούτσια;» αναρωτιέται ο καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ ΝτάνιελΛίμπερμαν.

Η απάντηση είναι «πολύ καλύτερα».

Ο κ. Λίμπερμαν, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Βρετανία και του Μόι στην Κένυα, ανάμεσα στους οποίους και ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής ΓιάννηςΠιτσιλαδής, δημοσίευσε μια έρευνα η οποία αναμένεται να θορυβήσει τις πολυεθνικές εταιρείες αθλητικών ειδών. Και να βάλει σε σκέψεις τους πάντες, από τους επαγγελματίες δρομείς ως τους οπαδούς του δημοφιλέστατου τζόγκινγκ.
Το πόρισμα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature», υποστηρίζει πως το καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο δεν είναι άλλο απ΄ το γυμνό μας πόδι.


Ο κ. Λίμπερμαν μελέτησε εξονυχιστικά το ξυπόλυτο τρέξιμο των, διάσημων για τις αθλητικές τους επιδόσεις, δρομέων της επαρχίας Ριφτ Βάλεϊ στην Κένυα. Τι διαπίστωσε; Οτι όταν τρέχουν ακουμπάνε πρώτα το μπροστινό μέρος του πέλματος πίσω από το μεγάλο δάχτυλο, τη μέση ή τις πλευρές του πέλματος. Αντίθετα οι «παπουτσωμένοι» δρομείς τείνουν να ακουμπάνε το έδαφος με τις φτέρνες τους πρώτα, κάτι που καθιστά το χτύπημα του πέλματος στο έδαφος πιο επικίνδυνο για να προκαλέσει ζημιά στο πόδι.


Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρία τέταρτα των δρομέων με παπούτσια ακουμπάνε με δύναμη πρώτα τις φτέρνες τους στον δρόμο, περίπου 1.000 φορές για κάθε μίλι. Τα σύγχρονα αθλητικά παπούτσια, μολονότι βοηθάνε στην κατανομή του βάρους του ανθρώπου, δεν μπορούν να απορροφήσουν πλήρως αυτά τα συνεχή χτυπήματα, με αποτέλεσμα το 30%75% των τακτικών δρομέων κάθε χρόνο να υποφέρουν από αλλεπάλληλους τραυματισμούς.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα νομίζουν ότι τοξυπόλυτο τρέξιμο είναι επικίνδυνο,όμως στην πραγματικότητα μπορείς να τρέξειςξυπόλυτος στις πιο σκληρέςεπιφάνειες του πλανήτη χωρίς την παραμικρή δυσφορίαή πόνο. Το μόνο που χρειάζεσαιείναι λίγους κάλους γιανα αποφύγεις το γδάρσιμοτου δέρματος στα πόδια σου»δήλωσε ο κ. Λίμπερμαν.

Συγκρίνοντας, με τη βοήθεια καμερών υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατης ανάλυσης, δρομείς που πάντα έτρεχαν ξυπόλυτοι με δρομείς που πάντα φορούσαν παπούτσια και άλλους που φορούσαν αλλά μετά τα έβγαλαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι τρέχουν καλύτερα και χρησιμοποιούν τους μυς τους πιο αποτελεσματικά.
Ολα αυτά τα συμπεράσματα αναμένεται να προκαλέσουν πονοκέφαλο στους επικεφαλής των τμημάτων μάρκετινγκ των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. «Οι άνθρωποι τρέχουν ξυπόλυτοι εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Μόλις από το 1972 έχουν αρχίσει να φορούν παπούτσια με χοντρές, συνθετικές σόλες»
υποστηρίζει ο καθηγητής Λίμπερμαν.
Το σύγχρονο αθλητικό παπούτσι εφευρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, από τον ανταγωνισμό των δύο κορυφαίων γερμανικών εταιρειών αθλητικών ειδών Αdidas και Ρuma. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν κι άλλες εταιρείες, όπως η αμερικανική Νike, και έκτοτε σχεδόν όλες οι εταιρείες υποδημάτων μπήκαν στον επικερδέστατο «χορό» του ανταγωνισμού.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, παρά τον λεγόμενο «βιομιμητικό σχεδιασμό» των αθλητικών παπουτσιών, οι συχνότητες τραυματισμών έχουν μείνει απαράλλαχτες, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι παθήσεις των γονάτων και του αχίλλειου τένοντα.
«Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα που να αποδεικνύουνότι τα παπούτσια κάνουν καλόστο πόδι μας όταν τρέχουμε.
Οταν τρέχεις με αθλητικάπαπούτσια είναι σαν νασου χτυπάει κάποιος το πέλμαμε ένα σφυρί»επιμένει ο κ. Λίμπερμαν.

Προσοχή όμως. Για όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει την ξυπόλυτη εμπειρία τζόγκινγκ, ο καθηγητής του Χάρβαρντ συστήνει καλή προετοιμασία.

«Οιδρομείς που έχουν μάθει να τρέχουν ξυπόλυτοι...έχουν εκπαιδευτείνα το κάνουν χωρίςνα επιβαρύνουν το πέλματους»
προειδοποιεί, τονίζοντας πως πρέπει να προηγηθούν ειδικές ασκήσεις για να δυναμώσει η πατούσα και να αντέχει την επαφή με το σκληρό έδαφος.



«Μια απότομη αλλαγή στον τρόπο που έχουμεμάθει να τρέχουμε είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρούςτραυματισμούς»καταλήγει ο κ. Λίμπερμαν
Αυτά έλεγε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας ΒΗΜΑ, της 29-1-10, πολύ απλά και κατατοπιστικά, θυμίζοντάς μου αυτό που πάντα μας έλεγε ο καλός μας καθηγητής της γυμναστικής στο γυμνάσιο..
¨Οταν έχετε χρόνο, πηγαίνετε στη θάλασσα, βγάλτε τα παπούτσια σας και τρέξτε πάνω στην υγρή άμμο αρχικά και τμηματικά στην ξερή με...λίγα βοτσαλάκια...Θα κάνετε τη μεγαλύτερη ευεργεσία για όλο τον οργανισμό σας..και πετάξτε αυτές τις..παλιο-ελβιέλες...

Τότε τα μόνα αθλητικά που υπήρχαν ( μιλάμε για πριν το 1970, ήταν οι..ΕΛΒΙΕΛΕΣ..( Ελληνική-Βιομηχανία-Ελαστικού..βλέπετε κάποτε είχαμε και ..βιομηχανίες..)
Τώρα έχουμε μόνο ΧΡΕΟΣ.. και εθνική υπερηφάνεια...ή οτι τέλος πάντων απέμεινε απ αυτή...

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xa08UlwDJR4&feature=player_detailpage]